Minden a sugárzó nappal kezdõdött. Többnyire a magas hõmérsékletek, száraz levegõ és a hõség dominál Indiában napközben, ezért a nõknek nem volt más választásuk, mint egy védõ módszert találni a hajuk számára. A napsugarak leginkább a hajat érintik. A testtel ellentétben, melyet a sari fedi. Mi köze ennek az olajos hajkezeléshez? A válasz, hogy sok köze van.

Az indiai nõk a hagyományos gyógyászatban találták meg a megoldást. Jelen esetben a természetes hajolajok kulcsfontosságúak, amelyeket általában bõr ápolására is használnak. Az Ayurveda négy stádiumot feltételez: betegség gyógyítása, megelõzés, az élet minõségének javítása és tudatos fejlõdés. A legutóbbi a legfontosabb.

Te is szeretnél javítani a megjelenéseden? Ismerd meg az olajos kezelést!

OLAJOS HAJKEZELÉS – MI EZ?

Az indiai és arab nõk által használt legalapvetõbb hajápolási módszer az olajos kezelés. Onnan terjedt szét az egész világra. Ma, a természetes olajok értékes tulajdonságait a legnagyobb kozmetikum gyárak használják ki. A olajos kezelés a legbiztonságosabb, legegészségesebb és leghatékonyabb módszer a haj állapotának javítására. Erre használják a hajolajat, ami értékes tulajdonságokkal bír.

Az olajos hajkezelésnek nincs meghatározott definíciója. A választott olajoktól, az alkalmazástól, a haj típusától és igényeitõl függõen az olajos kezelés változó. Többet errõl lent. Röviden, az mondható, hogy az olajos hajkezelés egy olyan módszer, amely a természetes olajok kondicionáló, regeneráló és védõ tulajdonságain alapul.

A hajolajok különbözõ módon alkalmazhatóak, attól függ, hogy milyen az igény. Egyénileg választható ki az olaj és a természetes olajok sokasága ezt nem teszi könnyûvé. Arra a kérdésre, hogy milyen olajt válasszunk, a válasz lent olvasható. A legfontosabb megállapítani a kezelést, milyen hatást biztosít a kezelés és mit várhatunk el tõle.

Olajos hajkezelés: hatások

Az olajos hajkezelés eredményei változóak, hisz a problémák is különbözõek, ami miatt a természetes hajolajok mellett döntünk. Az olajos kezelés támogatói állítása szerint a jó minõségû hajolaj bármiben segít. A szkeptikusok megpróbálnak meggyõzni, hogy még az olaj is kárt tehet a hajadnak. Mint általában, az igazság valahol a közepén rejlik – minden attól függ, hogy milyen olajt és milyen módszert választunk.

Az olajos hajkezelés elõnyei are:

 • az esszenciális tápláló anyagok kiegészítõje,
 • regenerálja a haj sérült szerkezetét,
 • szabályozza a hidratálási szintet (az olaj visszatartsa a vizet a hajban),
 • megújítja, fiatalítja és helyrehozza a haj rugalmasságát,
 • növeli a természetes volument,
 • puhább, lágyabb és ragyogóbb
 • könnyebb a fésülés és a rakoncátlan szálak megszelídítése,
 • erõsítõ és hajnövelõ stimuláló,
 • kiküszöböli a hajhullás problémáját,
 • segít a korpa, pikkelysömör és irritáció elleni küzdelemben.

TA természetes olajok legnagyobb elõnye a kiváltott hatások. Az olajos hajkezelés hatékonyan helyettesítheti a balzsamot, szérumot és hajmaszkot. Mindez lehetséges, mert egyszerre kombinálja a kondicionáló, regeneráló, védõ és szépítõ tulajdonságokat. A hajolajok egyaránt mûködnek a haj belsõ és külsõ szerkezetén. Az olajos kezelés komplex javítást és jó megjelenést eredményez minden hajtípusnál.

Melyik hajolaj a legjobb?

Tudtad-e, hogy az olajos hajkezelés minden hajtípusra jó? A többé vagy kevésbé sérült hajra, hullámos vagy egyenes, szõke vagy barna, göndör – mindezek számára megtalálható a kedvenc olaj. Csupán azt kell megtalálni, amely kevesebb problémát tud eredményezni.

A hajolajoknak nincsen különleges kategóriája. Nem kell külön drogériákban vagy speciális boltokban keresni õket, mert ugyanolyan jók az egyszerû üzletben is megtalálhatóak. Különbözõ hajolajok léteznek. Igazság szerint nem tudnak károsak lenni, ezért minden olaj felhasználható a kezelésre.

Azonban, ha különleges hatásra vágysz, olyan olajt kell választanod, amely alkalmazkodik a hajad porozitásához. Elõször nézd meg az olaj tartalmát a telített zsírsavak mennyiségét vonatkozóan. Többnyire minden olaj EFA-t tartalmaz, bár ennek felosztása változó. Az olajos hajkezelésnél figyelembe kell venni ezeket a kicsi, mégis fontos különbségeket.

HAJOLAJOK TÍPUSAI

A telített olajok (ún. száraz olajok) sokkal több telített zsírsavat tartalmaz (szénatomok közötti kettõs kötés nélkül; sok laurinsav, palmitinsav, mirisztinsav, sztearinsav és behenikus sav között). Ez a minõség jobbá teszi a szárító hajolajokat, jobban és gyorsabban behatolnak a haj szerkezetébe, a kis részecskéik miatt. Ezekkel az olajos hajkezelés jobban mûködik az alacsony porozitású hajon.

Mely olajok tartalmaznak telített zsírsavakat?

babassu olaj – laurinsav és mirisztinsav
pálma olaj – 51% laurinsav
jojóba olaj – palmitinsav
kókuszolaj – telített zsírsavak elõnye
mogyoróvaj – arachidonsav és behenikus sav
kakaóvaj – savak: palmitinsav, sztearinsav, linoelinsav

Telítetlen olajok, másrészt ezek két csoportra oszthatók fel, amelyet figyelembe kell venni az olaj kiválasztása során.

[1] egyszeresen telítetlen olajok (ún. félig szárító olajok) – az elõzõ típushoz hasonlóan – minden hajolaj, mely nagy mennyiségû egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz (egy szénatomok közötti kettõs kötéssel; sok palmitol s olaj között). Az ilyen savak elõnye szorgalmazza, hogy az olajnak közepes nagyságú részecskéi vannak, és kevésbé jól szívódik fel a hajba. A hajkezelés, ezekkel az olajokkal tökéletes arányokkal rendelkezik a közepes porozitású haj számára.

Melyek az egyszeresen telítetlen zsírsavak?

Olivaolaj – 60-75% olajsav
shea vaj – 50% olaj s telített savak
repce magolaj – 62% olajsav
mustár olaj – erukasav
mogyoró olaj – 78% olajsav
szezámolaj – 43% olajsav
édes mandulaolaj – 68% olajsav
rizs olaj – olajsav

[2] többszörösen telítetlen olajok (ún. nem szárító olajak) magas mennyiségû többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaznak (egy vagy kettõ kötése van a szénatomok között; sok linolsav és arachidonsav között). A telített zsírsavak ilyen koncentrációja miatt kevésbé hatol át a hajba és határozottan nagyobb részecskékkel rendelkezik. Ezen oknál fogva a magas porozitású haj olajos hajkezelése ezen a nevezett olajon kell alapulnia.

Melyek a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajok?

ricinus olaj – 80% ricinus olaj
lenmagolaj – 50% linolin sav
napraforgóolaj – 68% linolsav
tökmagolaj – 50-60% linolen sav, 20% olajsav
búzacsíra olaj – linolsav
argán olajlinolsav
szezámolaj – 43% linolsav
rizsolaj – linolsav

OLAJOS HAJKEZELÉS – LEGJOBB MÓDSZER

Abban nem kell kételkedni, hogy az olajos hajkezelés az egyik legjobb hajápolási módszer. Egyre több nõ megvan gyõzõdve arról, hogy az olajos hajkezelés csodákra képes. Amikor a hajolaj vásárlása mellett döntünk, hajmaszk helyett, általában annak alkalmazásának egyszerûsége nagyban számít. Gondolkozol az olajos hajkezelésen? Könnyû.

Hajolaj alkalmazása

A hajolaj számos módon vihetõ fel a hajra. Négy alapvetõ módja van, de ez nincs korlátozva. Minden módszer kombinálható, módosítható és javítható az igényeknek megfelelõen. A kísérletek alapja négy hagyományos olajos hajkezelés.

Száraz olajos hajkezelés – ahogyan a név is erre utal, az olaj alkalmazása a száraz hajon történik; ez közvetlenül hajmosás elõtt vagy után elvégezhetõ, viszont ez attól függ, hogy mennyire zsíros a haj és mennyire szívja be; a száraz olajos hajkezelés leggyengébb hatást nyújtja és inkább stilizálásra, simításra ajánlott és a ragyogás visszanyerésére.

Vizes olajos hajkezelés – (legjobban) nedves hajon alkalmazott, mely felnyitja a kutikulákat és megkönnyíti a tápláló összetevõk jobb felszívódását; az olaj hajmosás elõtt vagy hajmosás után is felvihetõ a nedves hajszálakra; a módszer leginkább táplál, regenerál és erõsíti a hajat.

Olajos hajkezelés edényben – a legerõteljesebb és leghatékonyabb módszernek bizonyul; egy tálba tegyél meleg vizet és olajat olyan mennyiségben, ami számodra megfelel (általában 2-3 evõkanál) majd merítsd be a hajad az elõkészített keverékbe; a hõmérséklettõl a haj kutikulák megnyílnak, a víz megkönnyíti az olaj felszívódását és a kezelés is sokkal hatékonyabb.

kiegészítõként egyes kozmetikumokhoz – gyakori megoldás; ha nem szeretnél megszabadulni a kedvenc balzsamodtól, vagy nincs idõd pár órán keresztül olajat viselni, kombinálhatod valamelyik kozmetikummal; adj néhány csepp hajolajat a samponba, balzsamba, szérumba vagy hajmaszkba és azonnal kifejti értékes tulajdonságait.

Itt meg kell említenünk, hogy az olajos hajkezelés módszerei két csoportba osztható fel. Az olajos hajkezelés univerzális. Nincsenek szigorú szabályok, ezért csak két dologra kell gondolni. Mikor használd az olajt? A haj egész hosszúságára kell felvinni?

Az elsõ kérdés magába foglalja azt, hogy az olajt szükséges-eéjszakára hagyni vagy inkább napközben használni. Minden az igényeidtõl függ. A stilizálásra, frizura rögzítésére és jó felszívódó képességgel rendelkezõ olajak napi használatra ajánlottak. Ezek nem igényelnek öblítést és csak a felületen fejtik ki a hatást. Azonban, ha mély táplálásra van szükséged, jobb éjszakára hagyni. Mégis, nem minden olaj alkalmas éjszakára hagyni, mert pl. irritálhatja a fejbõrt. Óvatosnak kell lenned.

A második kérdés magába foglalja az olaj hajon történõ alkalmazását. Ebben az esetben is az igényeid , a kezelni kívánt probléma irányadó. Általában az olajos hajkezelés csak a fejbõrön is elvégezhetõ, a haj egész hosszán vagy kombinálva. Csak ritkán használják az olajokat a hajvégek kezelésére. Minden módszer a saját módján hatékony.

Hajolaj öblítése

Az alkalmazás egy dolog. Azonban, igényel – e a haj öblítést? Igen és nem. Minden attól függ, hogy milyen olajat használsz az olaj hajkezelésre. A zsíros, ragadós és nem száradó formulával rendelkezõ olaj nem néz ki szépen a hajon, ezért öblítést igényel. Addig a könnyed, száradó pl. stilizálásra tervezett olajok nem igényelnek öblítést.

Amennyiben öblítõ olaj mellett döntesz, a megfelelõ eszközt kell hozzá használni. A nehéz olajokat problémás finom samponnal kimosni, bár ezeket ajánlják, hogy kikerüljük a haj túlzott sérülését. A hajolajokat könnyebb nehéz samponokkal kiöblíteni, a megfelelõ szerrel és ha SLS vagy SLES képezi összetételét.

A leggyakoribb elkövetett hibák az olajos hajkezelés során

FIGYELEM! Az olajos hajkezelés egy rulett játék. Feltételezheted, hogy melyik olaj lesz megfelelõ a haj számára, mégis annak alkalmazása után nem annak bizonyul. Az olaj felszívódó képességét és hatékonyságát nagyban befolyásolják a különbözõ tényezõk, amiket figyelembe kell venni. Nem csak a kiválasztott olaj számít, hanem a módszer, aminek alkalmaznia kell a hajtípushoz és az igényeihez.

A látszattal ellentétben az olajos hajkezelés nem egy könnyû feladat. Meg kell jegyezni, hogy hatástalan lehet, ha nem megfelelõen használják.

Olajos hajkezelés – TOP hibák

 1. Az elsõ és legkomolyabb hiba az olajos hajkezelés során arossz olaj kiválasztása. Ismerni kell a haj porozitását ( lent több olvasható) és olyan olajjal ápolni, amely alkalmazkodik a haj szerkezetéhez. A haj kutikulák megemelkedése szintén hatással van. A túl nagy részecskéjû olajok leterhelhetik a hajat, míg a kis részecskéjû olajok göndörödést okoznak a magas porozitású hajnál. Nyílván, a telített zsírsavak ajánlott mennyisége segíthet, de lényegében egy teljesen más olaj lehet nyerõ a számodra. A szabály egyszerû – ha a haj rosszul reagál, nem kell többé használni és egy másik megoldást ajánlatos tesztelni.
 2. A megfelelõ olaj kiválasztása mellett fontos az adagolás. A második hiba a túl sok hajolaj adagolásában rejlik Meggyõzõdésünk, hogy minél több kozmetikumot használunk, annál jobban néz ki hajunk- Sajnos, a gyakorlatban az olaj igen káros lehet, mert pl. leterhelheti a hajat. Az olajos hajkezelésnek alkalmazkodnia kell a módosításokhoz. A haj esetében, ajánlatos inkább keveset használni, mit sokat. Fontos, hogy az olaj felszívódjon, és ne hagyjon zsíros és ragadós réteget a hajon.
 3. Az olajos hajkezelés nem csak arról szól, hogy milyen összetevõket teszünk a hajunkra. Egy másik fontos relevancia a módszer. Van egy tendencia hogy a nem megfelelõ módszert válasszuk a probléma kezelésére. . Amennyiben hajad érzékeny, jobb, ha hajmosás elõtt végzed el a kezelést, nedves hajon és 15 percnél tovább ne hagyd rajta. Ha az olajos hajkezelés várhatóan megkönnyíti a stilizálást, végezd el a száraz olajos kezelést. Ám, hogyha a hajad mély táplálást igényel, hagyd éjszakára vagy tedd a hajad egy edénybe. Az elérni kívánt cél meghatározza a kezelés módszerét.

HAJ POROZITÁSA ÉS AZ OLAJ KIVÁLASZTÁSA

Az egész olajos hajkezelés a haj porozitásán alapul. Csak miután megismerted a hajad, ki tudod választani a megfelelõ ápolást, ami a leghatékonyabb. Mi a porozitás? Ez a haj állapota, amit a haj kutikulák rétege fedi be. Ha a kutikulák jól le vannak zárva, a haj védett és egészséges. Amikor a haj kutikulák megemelkednek, a porozitás nõ, a haj gyengébb és hajlamosabb a sérülésekre.

Hogyan állapítsuk meg a haj porozitását?

Legalább néhány módszer áll rendelkezésre a haj porozitásának megállapítására vonatkozólag, bár egy sem garantálja 100%-ban, hogy ez a legjobb a haj kondicionálására. Legjobb, hogyha egy haj szakértõt látogatunk meg és megkérjük, hogy nézzen bele a hajba egy mikroszkóppal. Sajnos nem mindenki számára adott a lehetõség vagy nem akar ilyen kiadásnak eleget tenni. Nincs ok aggodalomra. A haj porozitása otthon is megállapítható.

Kókusz teszt a kókuszolaj segítségével történõ haj porozitásának megállapítása. Ez egy átható olaj, ami sok telített zsírsavat tartalmaz és többnyire alacsony porozitású hajra ajánlott. Csak egy kis mennyiségû kókuszolaj csomagolást kell venni (ez egy elérhetõ olaj) és elkell végezni a kezelést. Ha a használat után, a haj sima, csillogó és egészséges, akkor valószínûleg alacsony porozitású hajad van. Amennyiben azonban a haj begöndörödik az olaj hatására, akkor magas porozitású hajad van.

Víz teszt (pohár víz) valószínûleg a leggyakrabban elvégzett teszt, mert sokkal következetesebb. Ebben az esetben az kerül kivizsgálásra, hogy milyen gyorsan tudja a haj magába szívni a vizet. Csak vegyél elõ egy poharat és tegyél bele vizet. Ha a hajszál felszínen marad, ez azt jelenti, hogy a haj alacsony porozitású és a lezárt kutikulák nem engedik a víz behatolását. Ha a hajszál gyorsan lesüllyed, akkor a haj magas porozitású, mert a megemelkedett kutikulák miatt gyorsan magába szívja a vizet. A lassú süllyedés közepes porozitásra utal.

A haj típusa szintén meghatározható a megjelenés alapján. Általában, ebben nincsen semmi probléma, mert a porozitásnak lényeges hatása van a haj általános megjelenésében. Az alacsony porozitású haj egyenes, míg a magas porozitású haj göndör. Azonban a szabály alól mindig van kivétel, mint az alacsony porozitású természetesen göndör haj. Mégis, ez általában így néz ki:

 • Alacsony porozitású haj – egyenes, sima, könnyen fésülhetõ, csillogó, mély színe van selymesen puha, erõs és nem könnyû stilizálni.
 • Közepes porozitású haj – kissé hullámos, kevésbé selymes, hajlamos a göndörödésre, kevésbé van egészséges megjelenése, nagy mennyiségben hullik, könnyebben formázható.
 • Magas porozitású haj – göndör, érdes, kemény, láthatóan matt, könnyen formázható, ugyanakkor hajlamos a sérülésekre, túlzottan hullik, korpás és érdes tapintású.

Milyen hajolajokat kell választani?

Mint korábban említettük, a hajolajok különbözõ mennyiségû telített és telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Ez befolyásolja a részecske méretét és kapcsolatba áll a porozitással. A siker kulcsa a megfelelõen kiválasztott olaj. Nem csak a természetes olaj kiválasztásakor fontos erre odafigyelni. A haj porozitása is nagyban számít, amikor olyan kozmetikumot kell választani, mint pl. hajmaszkot, balzsamot vagy olajkeveréket.

Olajok alacsony porozitású hajra

Az alacsony porozitású haj olyan olajokat kedvel, amelyek nagy mennyiségû telített zsírsavakat tartalmaznak. Ezeknek kisebb részecskéi vannak és könnyebben behatolnak a hajba annak rétegén keresztül. Ráadásul, nem terhelik le a hajat és általában nem hagynak zsíros réteget.

Ajánlott olajok: babassu olaj, pálma olaj, jojoba olaj, kókuszolaj, mogyoró olaj, kakaóvaj

Ajánlott termékek:

 • Dabur Amla Hair Oil
 • Dove Serum-in-Oil
 • Dabur Vatika
 • Bumble and Bumble Invisible Oil

Olajok közepes porozitású hajra

A közepes porozitású hajra a közepes részcskéket tartalmazó olajok a tökéletesek. Ilyen minõséggel rendelkeznek az egyszeresen telített zsírsavak. Ezek sokkal jobban alkalmazkodnak a megemelkedett kutikulákhoz.

Ajánlott olajok: olíva olaj, shea vaj, mogyoró olaj, szezámmag olaj édes mandulaolaj

Ajánlott termékek:

 • Dabur Amla Hair Oil
 • L’Oreal Mythic Oil, Nourishing Oil
 • Dove Serum-in-Oil
 • Redken Diamond Oil
 • Kerastase Elixir Ultime
 • Moroccanoil Treatment
 • Alterna Bamboo Kendi Pure Treatment Oil

Olajok magas porozitású hajra

Határozottan a magas porozitású haj számára létezik legnagyobb választék. Az olajnak nagy mennyiségû többszörösen telítetlen zsírsavat kell tartalmaznia, ami azt jelenti, hogy a részecskéi nagyok. Csak ilyen módon zárhatják le a megemelkedett kutikulákat.

Ajánlott olajok: ricinus olaj, napraforgó olaj, tökmagolaj, búzacsíra olaj, argán olaj, szezámmag olaj, rizsolaj

Ajánlott termékek:

 • Dabur Amla Hair Oil
 • L’Oreal Mythic Oil, Nourishing Oil
 • Ojon Rare Blend Oil
 • Redken Diamond Oil
 • Alterna Bamboo Kendi Dry Oil
 • Kemon Actyva Bellessere Oil
 • Moroccanoil Treatment